در میان تولیدکنندگان cpu های کامپیوتری دو شرکت Intel و AMD از قوی ترین و معروف ترین برندهای تولیدکننده cpu هستند.
این دو برند انواع متنوع و زیادی از پردازنده ها را به بازار عرضه کرده اند که هر یک از آن ها دارای مشخصات و ویژگی های خاصی هستند.
این تنوع و امکانات زیاد در سی پی یو ها انتخاب ها را بسیار مشکل کرده است.
هریک از این شرکت ها رویکرد متفاوتی برای تولید cpu در پیش گرفته اند.
Intel بر روی سرعت کلاک بالاتر و کارآیی تمرکز می کند. در حالی که AMD به ارائه تعداد هسته های بیشتر و افزایش عملکرد چند رشته ای می پردازد.
برند AMD پیشگام در تولید انواع چیپست ها
AMD مخفف عبارت Advanced Micro Devices به معنای دستگاه های میکرو پیشرفته است.
محصولات اصلی شرکت AMD شامل ریزپردازنده ها ، چیپست مادربورد ، پردازنده های گرافیکی است.
در سال 1966 ، AMD اولین پردازنده X86 خود را معرفی کرد. نام این پردازنده k5 می باشدو اولین پردازنده ای بود که کلیه مراحل تولید آن از طراحی تا ساخت توسط AMD انجام شده بود.
برند Intel سر منشا فناوری ریزپردازنده ها
شرکت اینتل در سال 1968 راه اندازی شد. عمده ترین محصولات اینتل پردازنده های پنتیوم و زئون برای سرورها و core 2 Duo و Intel core برای رایانه های کوچک و کم مصرف است.
طبقه بندی پردازنده ها
پردازنده های سطح پایه یا رده پایین :
به پردازنده های دسکتاپ کامپیوتر یا لپ تاپ هایی که عملکرد ضعیفی دارند اما قیمت مناسبی دارند پردازنده های رده پایین گفته می شود.
از این نوع پردازنده ها برای امور روزانه مانند تماشای فیلم و وب گردی استفاده می شوند.
سری celeron :
پردازنده سلرون جزو کم مصرف ترین پردازنده هایی است که در حال حاضر وجود دارد. این پردازنده ها بیشتر 2 هسته ای و چهار مگابایت حافظه کش دارند. N4000 و N4020 جزو نمونه های خوبی از پردازنده های سلرون هستند.
سری Pentium :
پردازنده های پنتیوم در دسته بندی پردازنده های کم مصرف قرار می گیرند. به دو دسته Pentium silver و pentium Gold تقسیم می شود. بیشتر این مدل cpu ها 4 هسته ای هستند و 4 مگا بایت حافظه کش دارند و با نام Quad Core شناخته می شوند. تفاوت بین سری گلد و سیلور در فرکانس پایه آن هاست.
پردازنده های پنتیوم از پردازنده های سلرون قوی تر هستند.
این پردازنده ها علاوه بر اجرای بسیاری از نرم افزارهای حسابداری و آفیس و از عهده ی اجرای نرم افزارهای ویرایش عکس مانند فتوشاپ بر می آید.
پردازندههای میانرده :
دارای سیپییوهایی با چند هسته و قابلیت Multi-Threading هستند.
اما گاهی ممکن است در برخی از مدلها حالتهای Turbo یا SMT در آنها فعال نباشد. همچنین این پردازندهها در مدلهای مختلف، تعداد هستههای متنوع و سرعتی متفاوت ارائه میشوند. سریهای Core X اینتل و Ryzen در AMD نمایندههای این دو کمپانی هستند.
پردازندههای ردهبالا :
این نوع از پردازندههای ردهبالا، از نوع قویترین پردازندهها هستند که دارای تعداد زیادی از هسته و سرعت های متفاوت هستند و از قابلیت Multi-Threading برخوردار است. در مدلهایی از این پردازشگرهای که قابلیتهای بیشتری دارند شما میتوانید قابلیتهای همانند overclocking دسترس خواهید داشت.
ابر پردازندهها :
این نوع از ابر پردازندهها بیشتر برای شبکههای کامپیوتری و حالت Workstation مورداستفاده قرار میگیرد که اوج توان محصولات این دو کمپانی هستند.
سیپییو های Intel و AMD از نظر تعداد هسته و Thread:
اصولاً CPUهای AMD در مقایسه با Intel دارای هستههایی بیشتری هستند، اما هستههای بیشتر یک سیپییو دلیل بر قدرتمند بودن آن نیست. هستههای پردازندههای اینتل فرکانس بالاتری دارند در نتیجه قدرت بیشتری هم دارند. در حقیقت cpu اینتل و ای ام دی در یک زمان مشخص، عملکردهای متفاوتی دارند و کارایی سیپییو های اینتل نسبت به ای ام دی بهتر است. از نظر تعداد هسته و Thread، برای مولتی – تسکینگ (چند وظیفهای)، ادیت ویدئو و رندر کردن 3Dو… سیپییو های AMD کارایی بهتری دارند.
overclock
پردازنده اصلی کامپیوتر در فرکانس مشخصی کار میکند، این فرکانس محدودهای کمینه و بیشینه دارد و اعداد خاصی به این میزان مینیمم و ماکسیمم تخصیص دادهمیشوند. هر قدر میزان پردازش توسط پردازنده بیشتر باشد و محاسبات بیشتری در حال انجام باشند، دمای پردازنده بیشتر میشود. چون با افزایش سرعت محاسبه، سرعت کلاک اجزای سخت افزاری پردازنده بالا رفته و درنتیجه حرارت قطعه هم بالاتر میرود. در این زمان خنککننده های cpu دست بهکار میشوند.
با استفاده از تکنیک اورکلاک، سرعت کاری پردازنده بالاتر میرود، برای این کار نرم افزارهای متنوعی هستند که با کمک سیستم عامل، اورکلاک را عملی میکنند. البته اورکلاک کردن گرمای ایجاد شده در پردازنده را بالاتر میبرد، در نتیجه ممکن است آسیبهای سخت افزاری جدی به پردازنده وارد کند، گاهی اوقات این بار زیاد باعث هنگ کردن سیستم شما و یا ریست شدن آن میشود.
تقویت کلاک یا اورکلاک باعث میشود کارایی موقتی سیستم تحت یک سناریو مشخص افزایش پیدا کند. اورکلاک یک پردازنده، با توجه به نوع متد انتخابی بسیار ساده است، اما هر پردازندهای توانایی انجام آن را ندارد. بسیاری از سازندگان برای جلوگیری از اورکلاک توسط کاربران، این قسمت از تنظیمات را قفل میکنند. اما خوشبختانه هم اینتل و هم AMD، سی پی یو های قفل نشده فراوانی را با تنوع قیمت، به بازار عرضه میکنند.
مقایسه عملکرد اورکلاک در سیپییو های Intel و AMD:
در مقایسه سیپییو های Intel و AMD از نظر اورکلاک، سیپییوهای AMD برنده هستند. سیپییوهای Intel دارای سریهای متعددی هستند که عبارتنداز: سریهای u، y، t، Q، H و k، در لپتاپهای معمولی بیشتر از سری u و y استفاده شده است زیرا کم حجمتر و کم مصرفتر از بقیه سریها میباشند. در میان این سریها تنها سری k است که امکان اورکلاک کردن در آن وجود دارد. در سایر سریها این امکان وجود ندارد. سری k قویترین سریهای پردازندههای این شرکت است، اما تعداد سیپییوهای AMD که امکان اورکلاک کردن در آنها وجود دارد بسیار بیشتر است.
مقایسه پردازنده های Intel و AMD:
هر پردازشگری، قدرت و ضعف خاص خود را داراست.
پردازندههای AMD معمولا در بازیهای کامپیوتری پردازندههای اینتل را مغلوب خود میکنند ولی نقطه ضعف آنها گرمای شدیدی است که تولید میکنند. از آنجایی که اخیرا پردازشگرهای دو هستهای متداول شدهاند، پردازشگرهای دو هستهای AMD مستعدتر هستند که از همتای خود پیشی بگیرند و همچنین پردازندههای اینتل نیز همچنان با سرعت و حرارت کار میکنند.
اگر مایلید از کارت های گرافیکی دو هستهای برای بازی استفاده کنید، AMD را توصیه میکنیم. درنهایت، متوسط کاربران اداری کامپیوتر ممکن است با چنین مقولاتی اصلاً مواجه نشوند. از آنجایی که آنها به واکنش کلی سیستم بیشتر بها میدهند عملکرد ضعیف پردازنده آنچنان موضوع مهمی برای آنها محسوب نمیشود چرا که واکنش صحیح و مناسب سیستم به حافظه، هارد درایو و عوامل دیگر بستگی دارد.
حافظه کش که یک رم بسیار سریع در سیپییو است در مقایسه با رم اصلی کامپیوتر در فاصله نزدیکتری با سیپییو قرار گرفته است. علت استفاده از کش، افزایش سرعت جابهجایی اطلاعات بین سیپییو و رم است. cache در سه سطح L1،L2 و L3 ارائه میشود که L1 مهمترین و سریعترین رم پردازش و همچنین گرانترین آنها است. کش نقش به سزایی در عملکرد سیپییو و ارتباط آن با دیگر اجزای دستگاه شما دارد. همچنین کش های L2 و L3 به ترتیب کندترین و ارزان ترین سطح کش در پردازندهها هستند.